HCB Karviná
Rozhovory
pá 15.11.2019 | Ivo Dudek

„Každý zápas evropského poháru je pro nás důležitý,” říká Nemo

K dalšímu zápasu Challenge Cupu jedeme do Srbska. A tak koho jiného se na pocity před utkáním zeptat, než Nemanji Marjanoviče?

Nemo, podařilo se Vám během kariéry, že jste hrál proti nějakému srbskému týmu v rámci evropského poháru?

Ne, to se zatím nikdy nestalo. Bude to premiéra.

Jak daleko od Niše bydlí Vaši rodiče a kamarádi.

Asi 250 km. Nepočítám, že se přijedou podívat rodiče. Už nejsou nejmladší, ale určitě přijedou kamarádi. Nějakých deset až patnáct jich určitě bude. 

Bude to utkání pro vás nějak speciální vzhledem k tomu, že se bude hrát právě v Srbsku?

Vezmu to trochu jinak. Je to zápas v pohárové Evropě. A Baník má hrát Evropu, patří tam a musí tam být vidět. Ano, není to Liga mistrů, je to Challenge Cup, ale to přece je evropský pohár. Každý takový zápas je pro nás důležitý. Je to pro nás cenná zkušenost, hrajeme s jinými týmy, s jinými hráči a musíme se na to poctivě připravovat. Takže z tohoto hlediska to pro mě je speciální. Ale že bych měl nějaké zvláštní pocity kvůli tomu, že jedeme do Srbska, tak to ani ne. Prostě je to zápas v pohárové Evropě.

Vidíte v takových zápasech přínos pro hráče Baníku?

Samozřejmě. Však víte, jaký máme kádr. Jsou to ve velké většině odchovanci Karviné a je tady hodně mladých kluků. To není ta Karviná, která před nějakými deseti - patnácti léty hrála Ligu mistrů. Teď pokud přijde někdo nový do kádru, tak je to proto, že tady chce hrát. Není to o tom, že bychom mohli někoho nějak přeplácet. A tak jsou ty zkušenosti s evropskou házenou pro nás velmi cenné. 

Máte nějaké informace o soupeři?

Ano, máme. Připravujeme se podle toho. Například včera porazil Železničar Niš úřadujícího mistra z Pančeva na jeho palubovce a tak má určitě výbornou formu. Jejich herní styl je jiný, kádr je fyzicky vyspělejší než náš a z tohoto hlediska určitě budou mít převahu. Ale to víme a připravujeme se na to. Ale šance uspět je vždycky. Házená je o tom, kolik vám dovolí soupeř. Moc nemám rád ty řeči jako "udělali jsme hodně technických chyb" atd. Je to jen o tom, kolik Vám dovolí soupeř. Pokud bude hrát špatně a dá vám prostor, tak ty chyby dělat nebudete.

Loni jste hráli s Balatonfüredi KSE a to byl velmi kvalitní tým. Bude to teď podobné?

Opravdu nevím. Vím, že tam mají dobré hráče, výborného brankáře, který je bývalým reprezentantem a i na spojkách hrají hráči, kteří mají řadu zkušeností z Evropy. Ale všechno se ukáže až v sobotu při zápase. Oni ať hrají to, co umí, ale mě víc bude zajímat, jak budou hrát naši kluci, jak budou reagovat. A ještě i potom budeme mít k dispozici odvetu. Takže bych to viděl jako otevřené. Nejsme nijak pod tlakem. Tlak můžeme cítit tady v extralize ale v poháru ne. Tam můžeme postoupit, ale nemusíme. Je to o získávání zkušeností a nebude konec světa, když to nevyjde.   

Kdy jedete do Niše?

Už ve čtvrtek večer. Ještě si dáváme trénink a přes noc pojedeme. V pátek bude prostor se trochu rozkoukat, seznámit se s halou a zatrénovat si tam a v sobotu půjdeme na to....