HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 4.1.2019 | Ivo Dudek

Rozhovor s prezidentem klubu

Začíná nám nový rok a tak je ideální přílažitost popovídat si s prezidentem klubu, panem Romanem Muchou.

Pane prezidente, máme za sebou úspěšný rok 2018. Vnímáte to také tak?


Jednoznačně. Dostali jsme se do finále Českého poháru, získali po osmi letech titul mistra České republiky a podařilo se nám vrátit úspěšně náš tým do pohárové Evropy. Takže opravdu velmi úspěšný rok. Ale jsem velmi rád i za to, že se nám podařilo tak trochu změnit fungování uvnitř klubu. Zúžili jsme výkonný výbor klubu a jednoznačně stanovili kompetence, kdo je za co odpovědný. Nechci tím nijak snižovat fungování předešlého výboru, který má za sebou kus dobré práce a řadu úspěchů, ale v dnešní době by to už bez těchto změn šlo velmi těžko. Chtěli jsme tak zefektivnit práci v klubu. Mimochodem jedna ze změn směrem k modernějšímu střihu klubu je například i změna loga, která se myslím velmi osvědčila. Máme na nové logo řadu pozitivních ohlasů.


Je něco, o čem si myslíte, že se obzvlášť povedlo?


Ano je. Nám v předešlé sezóně chyběla v kádru zkušenost. Byla řada mladých, dobrých hráčů ale chyběla ta zkušenost. A to se změnilo příchodem Michala Brůny a Nemanji Marjanoviče. Myslím, že to, že jsme je přivedli , týmu velmi pomohlo, jak na hřišti, tak v kabině. Oba jsou těmi správnými lídry, tahouny a v kabině mají velký respekt. Své zkušenosti tak mohou předávat právě našim mladým hráčům a ti vedle nich rostou zápas od zápasu. A velmi důležité je i to, že jak hráči, tak vlastně všichni v klubu drží za jeden provaz a vytvořila se velmi dobrá parta. Myslím, že v extralize je řada dalších klubů, které mají dobrý kádr, ale troufám si říct, že pro nás hraje právě ta dobrá parta. Ale kdybych měl vypíchnout jedinou věc, co se nám nejvíc povedla, tak za mě to je návrat fanoušků do naší haly. V nedávné minulosti byla házená v Karviné trošku v útlumu a to se nám daří měnit.


A teď trochu jinak - je něco, co se Vám nepovedlo a co mohlo být lepší?


Nepodařilo se nám dost "prodat" zisk titulu. Myslel jsem, že budeme úspěšnější v jednáních se sponzory, ale nedopadlo vše podle našich představ. V obrovské konkurenci sportů v okolí se peníze na sport shánějí daleko hůř, než třeba před deseti nebo patnácti lety. Nedá se nic dělat, toto vše je o mravenčí a náročné práci managamentu klubu a ta nikdy nekončí. Máme ještě rozjednané nějaké smlouvy a tak je třeba v práci pokračovat. Sezóna je dlouhá a určitě se ještě podaří něco dotáhnout do konce.


Co nás čeká v novém roce?


Chceme pozvednout značku Baníku tam, kam bezesporu patří. Důležité je také prezentování klubu na internetu a to vše se podařilo zlepšit. Patří k tomu i grafická prezentace, zveřejňovaná videa, fotografie, to vše klub zviditelňuje. A je poznat, že se o nás více mluví a píše. 

Další věcí je, že chceme trochu změnit přípravu. Začínáme už teď v zimě tím, že v přípravě na pokračování extraligy pojedeme odehrát dvě utkání do Polska. Konkrétně do Gdaňska a Gdynie. V minulosti jsme se soustředili na utkání s týmy z Balkánu a teď to bude spíše na sever - do Polska. Pojedeme tam i v letní přípravě a věřím, že nám tato změna prospěje.

Změny jsou i v práci s mládeží. Náš klub je dlouhodobě známý dobrou prací s mládeží a tak bychom na to chtěli navázat. Hlavním trenérem mládeže se stal Radek Godál a vznikající kroužky na základních školách v Karviné trenérsky povede Marek Drzyzga. Nebude na to sám a trénovat děti budou i další hráči A družstva - Mirek Nedoma, Honza Plaček, Honza Mucha a David Růža. V nedávné době byl znatelný pokles zájmu dětí o házenou, způsobený zřejmě tím, že na vzestupu je karvinský fotbal a určitě také tím, že jsme nehráli o příčky nejvyšší. Tento trend chceme změnit a opět přivést děti do naší hal y. Vždy ť házená je tak krásný sport.        

A co se týče cíle pro letošní sezónu, tak tím je jednoznačně postup do finále. Po posledním vývoji si už nemůžeme dávat menší cíle.


Teď trochu předbíhám, ale pokud se nám podaří vybojovat právo hrát evropský pohár, půjdeme do toho?


Určitě půjdeme. Chceme v Evropě hrát a zviditelnit sebe, Karvinou, kraj a ostatně i českou házenou na mezinárodním poli. Tomuto je nakloněno i město Karviná a také Moravskoslezský kraj a tak s podporou jejich a dalších partnerů, bychom do pohárové Evropy opět šli.


A na závěr, pane prezidente, co byste popřál do nového roku fanouškům a podporovatelům karvinské házené?


Jako první určitě to obligátní přání a to je zdraví. To je opravdu důležité. Ale také to, aby naše hra a vše co děláme kolem klubu, je bavilo, naplňovalo a aby nás tím pádem chodili v hojném počtu podporovat do naší haly. A to přejeme fanouškům a tím vlastně i sobě, ukončil s úsměvem pan prezident.