HCB Karviná
Rozhovory
pá 5.4.2019 | Ivo Dudek

Doufám, že to, co teď předvádím v klubu, se mi podaří ukázat i v nároďáku, říká Jan Užek

Pivotovi Janu Užekovi se v Strabag Rail Extralize opravdu daří. Teď dostal příležitost předvést to v bojích evropské kvalifikace. Jak se opora HCB Karviná na reprezentační sraz těší?

Honzo, mohl byste zpětně trochu zhodnotit čtvrtfinálovou sérii s Frýdek-Místkem?

 Naším jasným cílem bylo postoupit a to se povedlo hned po třech zápasech. Ty první dva domácí byly super. Myslím, že jsme hráli fakt dobře a dařilo se nám. Ten třetí ve Frýdku už ale tak dobrý nebyl. Aspoň z mého pohledu. Nevím, jestli jsme se trochu předčasně uspokojili nebo jsme měli v hlavách to, že je soupeř oslabený o některé hráče. Nicméně úkol jsme splnili, vyhráli jsme o sedm, takže dobrý. Chyby, které jsme dělali ve třetím utkání, si ještě projdeme na videu, budeme se je snažit odbourat a věřím, že naše forma bude zase mít stoupající tendenci a v semifinále bude všechno OK.

 Ve zmíněných zápasech se hodně dařilo i vám a potvrdil jste, že máte na jaře velmi dobrou formu. Toho si všimli i trenéři reprezentace a dostal jste pozvánku ke dvěma kvalifikačním utkáním, které jsou před námi. To vás asi potěšilo, ne?

 Samozřejmě, že mě to potěšilo. Daří se mi a je to dáno i tím, že všechny naše spojky hrají dobře a ve spolupráci s nimi si vždy najdu na brankovišti prostor. Jsem v kontaktu s Honzou Filipem. Bavili jsme se spolu už v prosinci a dohodli jsme se, že pokud budu zdravotně v pořádku a budu v dobré formě, tak bych se mohl do reprezentace podívat. Tak jsem rád, že si v nároďáku všimli, že se mi daří a můžu zase více než po roce do repre nakouknout a zapojit se do kvalifikace. Doufám, že to, co teď předvádím v klubu, se mi podaří předvést i v národním mužstvu. Nejde mi ani tak o ty branky, ale jestli pomůžu spojkám třeba clonami nebo rozbourat trochu obranu, což má pivot dělat, tak i tak budu spokojený. Otázka je, kolik dostanu šancí, protože konkurence je velká, ale zdravá konkurence je dobrá. Bude Leoš Petrovský a Štěpán Zeman, tak uvidíme.

 Těšíte se do nároďáku? Jaká je tam atmosféra v týmu?

 Vždycky se na reprezentační akce těším, kluci jsou super, parta dobrá. Připomíná mi to atmosféru tady v Karviné, všichni mají k sobě tak nějak blízko. A teď ještě když máme tak dobře rozehranou skupinu, tak to bude všechno dost pozitivní a bude dobrá nálada.

 Z Karviné tentokrát nepojedete sám. Pozvánku dostal i Dominik Solák....

 Myslím, že oprávněně. Dominik teď podává dobré výkony jak v obraně, tak v útoku. Dříve byl zván pro dobrou obranu, ale letos dostává více příležitostí i v útoku a vede si fakt dobře. Takže je super, že si ho trenéři reprezentace všimli a naskočil do nároďáku už v tak mladém věku. Pro něj je to jen dobře, že může hrát vedle podstatně zkušenějších hráčů na mezinárodní úrovni.

 Pojďme ještě k domácí soutěži. V semifinále Vás čeká Dukla Praha. Bude to těžký soupeř?

 Já se na ty zápasy upřímně opravdu těším. Letos s ní máme stoprocentní bilanci a věřím, že to potvrdíme i v semifinále a postoupíme do finále. První zápas hrajeme doma, což je dobře. Letos se sice střídá pořadatelství po jednom zápase a tak druhý se bude hrát na Dukle, ale to nic nemění na tom, že tam také budeme chtít vyhrát. Prostě chceme do finále a tak musíme přes Duklu projít. Mě osobně se proti Dukle hraje dobře, jejich herní systém mi vyhovuje a sedí mi. Těším se i z toho důvodu, že zápasy proti Dukle mají vždy skvělou atmosféru jak doma, tak u nich.