HCB Karviná
Evropské poháry
st 21.8.2019 | Martin Ruščin, Karvinský deník

S Izraelci dvakrát doma

Karviná – Házenkáři Karviné sehrají obě utkání 1. kola Challenge Cupu proti izraelskému Cholonu na domácí půdě.

Představitelé klubu Juvalim Holon kývli na nabídku odehrát oba zápasy na půdě českých vicemistrů, což je jistě diplomatický úspěch Karviné. Loni se Baníku povedlo přesvědčit k podobnému kroku makedonský Prolet Skopje, a ten toho pak litoval.

„Přijeli si sem pro postup a my je zaskočili. Byli překvapení naší kvalitou i celkovou atmosférou. Nečekali to. Podruhé by na to asi už nepřistoupili,“ zasmál se lídr karvinského mužstva Michal Brůna.

„Je to celkem úspěch. S Izraelci jsme byli v kontaktu nejprve písemně, pak telefonicky. Měli zájem podívat se do Evropy, tak jsme se dohodli na odehrání obou zápasů u nás, ale samozřejmě je to něco za něco. Přistoupili jsme na to, že jim zaplatíme rozhodčí i delegáta na oba zápasy plus samozřejmě ubytování. Pokud bude zájem, vzali bychom je i na extraligový hokej. Buď do Vítkovic, nebo spíš do Třince, se kterým začínáme budovat vzájemné kontakty,“ přidal zajímavost prezident klubu Roman Mucha. Ostatně, kdysi představitelé Baníku vzali na extraligový hokej španělský tým, který do Karviné přijel, a Španělé byli v první řadě u mantinelu z podívané na ledě u vytržení.

Díky dvěma domácím zápasům se šance na postup Karviné zvyšují. „Určitě, třeba Dukla šla v minulé sezoně poměrně vysoko. A pro nás je to lepší, než kdybychom cestovali, ušetříme síly. Do Izraele by navíc byla cesta i dost drahá,“ uvažuje Mucha.

O možnosti nepřihlásit se do evropských pohárů v Karviné ani neuvažovali. „Chtěli bychom mít zase pravidelnou mezinárodní konfrontaci. Tím, jak v Karviné v předchozích osmi letech poháry nebyly, potřebujeme zase dostat město do evropského povědomí. I když Karviná, jak si někteří mysleli, v žádném případě zapomenuta nebyla. Při jednáních se soupeři na to narážíme,“ ujistil Mucha.

Baník uvažoval znovu o zařazení do Poháru EHF, nakonec se rozhodl pro Vyzývací pohár. „Řekli jsme si, že EHF patří mistrovi, tedy Plzni. Navíc v Challenge Cupu můžeme mít vyšší ambice,“ uzavírá téma evropských pohárů Mucha.

Obě utkání s Cholonem by se měla odehrát v sobotu 5. a neděli 6. října.

Zdroj: https://karvinsky.denik.cz/ostatni_region/s-izraelci-dvakrat-doma-20190821.html?fbclid=IwAR04KriBz8vMY216N511jn9TTyp5ZqcH-vfA672aBNTQ3wocewHYSSFjyfg