HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 18.10.2019 | Ivo Dudek

Honza Zbránek si plní sny

Křídelník Karviné Jan Zbránek obdržel pozvánku na blížící se sraz reprezentace v Plzni, s reprezentačním výběrem by tak měl odcestovat také k přípravnému dvojzápasu do Švýcarska a v osmadvaceti letech si tak zapsat svůj první reprezentační sraz. „Jsem rád, že je moje práce vidět a že si mě reprezentační trenéři všimli,“ těší se z příležitosti náš hráč, odchovanec házené v Bystřici pod Hostýnem.

Je to vaše první reprezentační pozvánka?

Já už jsem byl na jednom kempu v červnu, ale do zápasu jsem za reprezentaci ještě nenastoupil. Tak snad se to povede teď. Jedeme na pozici levého křídla sami dva s Kubou Hrstkou, ale nic není ještě hotovo. Na sraz nás jede osmnáct a do Švýcarska nás má jet jen sedmnáct. Ale i kdybych do Švýcarska nakonec nejel, jsem rád za každou příležitost, za každý trénink, kde se můžu něco přiučit od zkušenějších kluků, co hrají venku. A pořád je co se učit.

Může ta nominace do reprezentace pro vás znamenat jakýsi další postup v kariéře?

Každá taková zkušenost je přínosem. Takže posun určitě, ale co to přinese do budoucna, to uvidíme. To je pořád otevřené.

Když se vrátíme trochu zpátky v čase - mohla být právě možnost nominace do reprezentace jedním z motivů, že jste před časem kývl na nabídku Karviné a přestoupil jste tady?

Samozřejmě to hrálo svou roli. Když hrajete v týmu ze špičky extraligy a nastupujete třeba v evropském poháru, tak jednak získáváte zkušenosti z těžkých zápasů, jste vyhranější a hlavně jste víc vidět. V týmu se špičkovými ambicemi se hraje trošku jinak, musíte dodržovat taktiku a neberete všechno na sebe, jako když hrajete ve slabším družstvu. Takže i toto sehrálo svou roli a jsem rád, že se to povedlo.

Takže vás asi pozvánka reprezentačních trenérů potěšila...

To stoprocentně. Jsem opravdu moc rád, že práce, kterou odvádím, byla oceněna a že si mě trenéři všimli. Můžu se teď poprat o to, abych ve svých osmadvaceti letech reprezentoval naši zemi a to je určitě největším snem a cílem každého, kdo házenou dělá. A třeba i zabojovat o to, abych se dostal na Euro a to byl další splněný sen.

Trenér Jan Filip řekl, že jedním z důvodů pro to, že si vás pozvali, byla skutečnost, že dokážete bránit na pětce. Říkal vám to?

Ano je to tak. Vzhledem k tomu, že bráním i na pozici spojky, mohl bych třeba v obraně trochu zastoupit za nějakého střeďáka, který by si mohl "odpočinout" v obraně na křídle. Ale to se musí prokázat na trénincích a musím to potvrdit třeba i v zápasech.