HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 23.12.2019 | Ivo Dudek

Naši hráči ve hře o nominaci na EURO 2020!

Nedávno oznámili trenéři reprezentace širší nominaci 28 hráčů a z těch vzejde konečná sedmnáctka, která nakonec na Euro odjede. A této osmadvacítce jsou i naši tři současní hráči. O nominaci se na přípravných kempech poperou Dominik Solák a také Honzové Užek a Zbránek.

Sedmnáctka českých reprezentantů se 27. prosince sejde, bez hráčů první německé bundesligy a bez některých reprezentantů nastupujících v druhé bundeslizena na Valašsku, ke krátké společné přípravě, jejímž vyvrcholením bude přípravný dvojzápas proti Slovensku. Poslední domácí zápasovou prověrku českých házenkářů před EHF EURO 2020 můžete vidět 29. ledna v Zubří.  

Připravili jsme tedy s našimi borci jakýsi trojrozhovor.

Karviné se daří v poháru domácím i evropském, v domácí soutěži. Co vy osobně? Je to pro vás dobrá sezóna?

J.Z: To že se Karviné daří, je jen díky tomu, že je dobře složený team a je za tím každodenní tvrdá práce. Osobní hodnocení bych nechal na jiných, ale vždy je co zlepšovat.

J.U: Určitě jsme všichni rádi, že se nám takhle daří. Začátek byl kostrbatý, nicméně teď se dostáváme do těch správných otáček, ale vždy je co zlepšovat. Co se týče mě osobně, nerad se hodnotím. Od toho jsou trenéři, ale momentálně nejsem úplně spokojený se svým výkonem a stále se hledám.

D.S: S postupem do jarní fáze evropského poháru, jsme určitě moc spokojeni a svůj cíl jsme splnili. Na druhou stranu stále máme co zlepšovat. Náš herní projev ještě není na takové úrovni, na jaké bychom chtěli. Ale myslím si, že jsme na dobré cestě.

Nastal u vás nějaký posun oproti minulé sezoně? Vidíte u sebe nějaký progres?

J.Z: U sebe nijak zvláštní progres necítím, každá sezóna je jiná, forma musí být vzestupná a gradovat v play-off.

J.U: Vždy se v něčem dá zlepšit a pracovat na tom. Z hlavy nevím, ale celkově se snažím stále zlepšovat v práci s nohama a postavením v útočné fázi

D.S: Já na takové otázky vždycky nerad odpovídám, protože se nerad hodnotím. Myslím si, že jsou určité věci, ve kterých jsem se za poslední rok posunul, ale jsem teprve na začátku. Musím dřít ještě víc. Mám se pořád hodně co učit.


Přišly i reprezentační příležitosti. Jak takové reprezentační pozvánky prožíváte?

J.Z: Reprezentovat svoji zemi je snad každého sen, ale zároveň i odpovědnost. Je to super zkušenost a každý si z toho musí odnést co nejvíc.

J.U: Asi jako každý. Jsem moc rád, když pozvánka přijde a já se můžu do nároďáku podívat a nějakým způsobem přispět svým výkonem.

D.S: Prožívám je s celou rodinou strašně hodně. Za každou pozvánku jsem opravdu moc rád a je to vždy motivace se pořád zlepšovat. Každý jeden kemp s nároďákem mi dá strašně hodně a snažím se to pak využít v klubu, abych Karviné pomohl, jak jen to bude možné.

A teď by mohla přijít pozvánka na Euro... Figurujete v seznamu 28 hráčů, kteří mohou na Euru nastoupit. Co byste říkal na to, kdyby pozvánka na Euro opravdu přišla?

J.Z: Jet na EURO je snad splněný sen každého kluka. Obrovská zodpovědnost a čest reprezentovat. Zahrát si proti nejlepším a porovnat se s nimi, by byla obrovská zkušenost a motivace k další práci.

J.U: Bylo by to super, rád bych se o tu možnost porval i vzhledem k tomu, že mi už jedno mistrovství, vinou zranění, uteklo.

D.S: Podívat se na mistrovství Evropy s reprezentací, kde hraji ti nejlepší hráči... To by bylo něco neskutečného. Splnil by se mi sen...

Co vlastně pro Vás jako házenkáře znamená, když se řekne házenkářské mistrovství Evropy?

J.Z: Házenkářský svátek.

J.U: Vrchol, sen každého házenkáře je reprezentovat zemi a na takové akci a poměřit síly s těmi nejlepšími.

D.S: Společně s mistrovstvím světa a ligou mistrů je to nejvíc co může házenkář hrát. Navíc je to obrovská čest reprezentovat celou svou zemi na takovém turnaji jako je mistrovství Evropy.

Bavil jste se s trenéry - máte informace o tom, jaké jsou vaše šance probojovat se do konečné nominace?

J.Z: S trenéry jsem se bavil po srazu v říjnu a určitá šance tam je vždy, ale záleží na aktuální formě a to poslední slovo má vždy trenér.

J.U: Ano s trenéry jsem mluvil, konkurence je velká, poslední slovo budou mít oni.

D.S: Ne, to ne. Na posledním kempu jsem chyběl vinou zranění. Takže si myslím, že šance ukážou až přípravná utkání, která máme před Eurem. Tam se teprve rozhodne, jestli mám na to, se na mistrovství podívat.

Jak celkově vnímáte svou roli v reprezentačním týmu? A v čem je jiná než v klubu?

J.Z: V každém týmu má každý hráč svou roli a v tom reprezentačním toho nemám odehraného tolik. Takže hlavně zaskočit za hráče aby si mohl oddechnout.

J.U: Ty role jsou odlišné. V klubu, dovolím si říct, patřím za ty roky k lidrům týmu, naopak v reprezentaci je to jiné. Kvalita hráčů je určitě vyšší než v České soutěži a tak je těžší si vybojovat více minut na hřišti.

D.S: Tak v reprezentaci jsem krátce. Moje role se liší. V Karviné cítím větší odpovědnost za mančaft. Zdá se mi, že v Karviné jsem více emotivní a dokážu kluky vyhecovat. Věřím, že se mi to časem podaří i v nároďáku.

Doufáte, že byste na Euru mohl na jedné palubovce potkat nějaké své vzory? Případně kdo by to byl? Jak vidíte konkurenci?

J.Z: Těžká otázka, rád bych se s někým na hřišti potkal, ale tohle nechám nezodpovězené a třeba odpovím, až tam budu.

J.U.: Samozřejmě potkáme skvělé hráče, ale mezi mé vzory patří spíše hráči, kteří už nehrají. Bertrand Gille, David Juřiček a další.

D.S: Byl bych moc rád za každou minutu, ale pro mě by byl sen už jen to, tam s nároďákem být. Kdybych měl přece jen to štěstí, tak bych asi nevybral nikoho konkrétního. Možná Kirila Lazarova, to by byla škola.

Jak vidíte konkurenci? Jaké jsou šance českého týmu a kdo by podle vás mohl být na Euru favoritem?

J.Z: Na takovém šampionátu vždy vzniknou překvapivé výsledky, ale naše postupové šance jsou vysoké. A potom na koho se narazí, je o aktuální formě a záleží na tom, jak to v daný moment teamu sedne. Favoritem bude letos podle mě Španělsko a jsem zvědavý, jak se poperou s dalšími favority. Třeba hned ve skupině s Němci a určitě budou dobří Francouzi a Dánové.

J.U: Věřím, že se dokážeme rovnat všem týmům, předvedeme dobré výkony a probojujeme se co nejdál. Favority budou, asi jako každý rok, Francie, Dánsko.

D.S: Jelikož hrajeme skupinovou fázi celkem blízko Česka, tak věřím, že přijedou fanoušci a vytvoří skvělou atmosféru. Skupina není lehká, ale je hratelná. Bude záležet na aktuální formě hráčů. Ale pokud budeme hrát jako tým a bojovat jeden za druhého, věřím, že postoupíme. Jako favorita bych zvolil asi Francouze.

Nominace pro přípravný kemp v Rožnově 27. – 29. prosince 2019

Brankáři: Mizera Šimon (HC ROBE Zubří), Galia Martin (Górnik Zabrze, POL)

Střední spojky: Zdráhala Ondřej (Wisla Plock, POL), Fulnek Patrik ( KH ISMM Kopřivnice)

Pivoti: Zeman Štěpán (HSC Coburg, GER), Užek Jan (HCB Karviná), Šlachta Petr (EHV Aue, GER), Jan Mojžíš (TV Emsdetten, GER)

Levé spojky: Solák Dominik (HCB Karviná), Patzel Vojtěch (HC Dukla Praha), Klíma Matěj (HC Dukla Praha)

Pravé spojky: Mubenzem Dieudonné (TV 05/07 Hüttenberg, GER), Kašpárek Stanislav (MOL Pick Szeged, HUN)

Levá křídla: Hrstka Jakub (Dessau Rosslauer HV 06, GER), Jan Zbránek (HCB Karviná)

Pravá křídla: Číp Tomáš (Minaur Baia Mare, ROU), Jurka Miroslav (HC ROBE Zubří)