HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 16.6.2020 | www.chf.cz

Los kvalifikace na EURO 2022

Čeští reprezentanti se v bojích o EHF EURO 2022 poměří s týmy Ruska, Ukrajiny a Faerskými ostrovy. EHF EURO 2022 hostí Slovensko a Maďarsko, na šampionátu se představí 24 týmů.

Rusko, Ukrajina a Faerské ostrovy. Trojice týmů, která se postaví proti českému výběru trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše v příští sezóně v kvalifikaci o EHF EURO 2022. „Znamená to pro nás hodně cestování,“ konstatoval na úvod s mírným úsměvem trenér reprezentace Daniel Kubeš.

Ukrajina není pro český tým neznámý soupeř, naposledy se oba týmy střetly na lednovém evropském šampionátu. „To, co nás zajímá, je, že s nimi hrajeme první zápas doma. Musíme se dobře připravit a dobře vstoupit do kvalifikace. To je vždycky velmi důležité. Je to zápas, na který musíme být připravení,“ zdůraznil Kubeš.

Českým soupeřem ze čtvrtého koše, tedy papírově nejslabším protivníkem, jsou Faerské ostrovy. „V poslední době měl tým Faerských ostrovů pár zajímavých výsledků. Pro nás je to docela exotická země, osobně si nepamatuji, že bychom s nimi někdy hráli. Jejich tým se ale v poslední době zvedl,“ komentoval dalšího ze soupeřů Kubeš.

Nejsilnějším soupeřem by mělo být Rusko, tým z druhého koše. S ním se Češi utkali o postup na světový šampionát v roce 2019 a z dvojzápasu úspěšněji vyšel protivník českého týmu. „Rusko je pro nás nepříjemný soupeř, nemáme na to dobré vzpomínky. Ale tak to prostě je, musíme se s tím poprat. Našim cílem je postup,“ dodal Kubeš.

V každé skupině se týmy poměří každý s každým doma a venku. Na EURO 2022 postoupí vždy dva nejlepší týmy z každé čtyřčlenné kvalifikační skupiny a dále čtyři nejlepší týmy umístěné na třetím místě.

Do losu nastupovalo 32 evropských zemí, které zabojují o 20 účastnických míst. Šampionát v Maďarsku a na Slovensku bude historicky druhým, kterého se zúčastní 24 zemí. Jistou účast mají obě hostitelské země – tedy Slovensko a Maďarsko, úřadující mistr Evropy Španělsko a druhý z finalistů letošního EURA Chorvatsko.

Koše pro los kvalifikace EHF EURO 2022

Koš 1: Norsko, Švédsko, Dánsko, Německo, Francie, Slovinsko, Česká republika, Island

Koš 2: Rakousko, Bělorusko, Portugalsko, Severní Makedonie, Srbsko, Rusko, Černá Hora, Nizozemsko

Koš 3: Švýcarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Litva, Polsko, Belgie

Koš 4: Finsko, Itálie, Turecko, Izrael, Estonsko, Řecko, Kosovo, Faerské ostrovy

Předběžný program kvalifikace EHF EURO 2022:

Kolo 1: Středa 4. - Čtvrtek 5. listopadu 2020 - Česká republika - Ukrajina

Kolo 2: Sobota 7. - neděle 8. listopadu 2020 - Faerské ostrovy - Česká republika

Kolo 3: Středa 10. - čtvrtek 11. března 2021* - Rusko - Česká republika

Kolo 4: Sobota 13. - neděle 14. března 2021* - Česká republika - Rusko

Kolo 5: Středa 28. - čtvrtek 29. dubna 2021 - Ukrajina - Česká republika

Kolo 6: Neděle 2. května 2021 (18:00 CEST) - Česká republika - Faerské ostrovy

 *týmy Francie, Německa, Norska, Portugalska, Slovinska a Švédska, které se účastní Olympijského kvalifikačního turnaje (12. – 14. března 2021) musí sehrát své zápasy 3. a 4. kola kvalifikace EHF EURO 2022 v termínech 6./7. a 9./10.   ledna 2021.