HCB Karviná
Rozhovory
út 13.4.2021 | Redakce

Přeji oběma týmům a všem fanouškům krásný, férový zápas. Ať vyhraje ten lepší….

Ve středu 14.4.2021 večer nás čeká rozhodující páté utkání čtvrtfinálové série mezi námi a Zubřím. Asi málokdo čekal, že tato série bude nejnapínavější ze všech čtyř. Zatím co týmy Plzně, Dukly a Lovosic už postup vybojovaly, na čtvrtého semifinalistu se čeká. Ještě před posledním pátým utkáním nám poskytl rozhovor trenér Michal Brůna. Pozastavuje se nad dosavadním průběhem série a také popsal svá očekávání před rozhodujícím duelem.

Sérii se Zubřím jsme otevřeli dobrým zápasem doma, který jsme zvítězili 37:30. Rozhodující náskok jsme si udělali na konci prvního poločasu.

V druhém zápase nám však Zubří připravilo tvrdší podmínky, hlavně v obraně a samotné brance. Zřejmě vinou nešťastné náhody a obětavosti Soláka a Patzla, kteří po hrůzostrašné srážce s konstrukci branky byli nuceni být ošetřeni a tím pádem vyautováni nesmyslným pravidlem na tři následující útoky i přesto, že by byli schopni hrát. Bez nich jsme nebyli schopni udržet tříbrankové vedení a Zubří srovnalo. V posledních pěti sekundách, kdy jsme mohli zápas rozhodnout, nám však nebyl odpískán jasný sedmimetrový hod a následný regulérní gól Skalického nebyl uznán pro přešlap. Byla to neúmyslná dvojchyba rozhodčího, která zabránila našemu vítězství v regulérním čase. Následovaly sedmimetrové hody, kde i přes vedení 3:1 jsme nedotáhli zápas k vítěznému konci.

Třetí zápas v Zubří jsme otevřeli výbornou hrou hlavně v obraně a ujali jsme se vedení 0:5. Zubří se však postupem času dostávalo více do hry. Velmi jsme jim k tomu pomohli nevynucenými chybami a špatnou střeleckou úspěšností. Domácí se dokonce dostali i do krátkého vedení. V posledních 10 vteřinách jsme za vyrovnaného stavu útočili na jednogólové vítězství, avšak rozhodčí nám sebral balón skandálně odpískaným průrazem Mlotka a my se museli nakonec v poslední sekundě strachovat o remízu. Viděl jsem spousty odpískaných průrazů za posledních dvacet let, ale toto byl vrchol. Zápas tedy skončil remízou a my v loterii sedmimetrových hodů nakonec zvítězili dvěma zákroky Nemanji Marjanoviče, který bezprostředně po zápase v šatně oznámil úmrtí svého otce. Nemanja je obrovský profík a chci mu vyjádřit velký respekt, protože nikomu v šatně nic neřekl, aby neovlivnil nastavení celého týmu, před tak důležitým zápasem. Nemo po nedělním zápase okamžitě odcestoval do Srbska a chtěl bych mu i touto cestou vyjádřit upřímnou soustrast za celý klub.


Série tedy byla 2:1. Dovolím si tvrdit, že sobotní zápas byl velmi napínavý až do samého konce a divákům se aspoň na internetu musel líbit, i když lidem se slabším srdíčkem, bych nedoporučoval. Jedinou kaňkou v druhém a třetím zápasem byly nevyrovnané výkony rozhodčích, které vynervovaly obě střídačky několikrát za zápas svými chybnými verdikty.

Slyším spousty názorů laiků, že Karviná neustále brečí na rozhodčí. Ten, kdo však pravidlům házené trochu rozumí, ví že stížnosti byly na místě. Moc dobře si uvědomuji, že rozhodčí jsou také jen lidé a každý má právo na chyby. Jsou v zápase pod tlakem a často v nelehké situaci se muset v sekundě rozhodnout. Pokud ale rozhodčí v zápase udělá 5 chyb na jedné straně a na druhé 10, tak často vyrovnaný zápas nemáte šanci vyhrát. Zvláště v play-off při velmi vyrovnaných zápasech, jaké právě nyní se Zubřím rozehráváme, mohou 1-2 nesprávně odpískané situace ovlivnit nejen zápas, ale i celou sérii. Cítíme tu nenávist fanoušků a některých klubů vůči Karviné, nechápu však za co a proč. Spousta klubů nám vyčítá to, že se ohrazujeme proti prokazatelně nesprávným verdiktům některých rozhodčích a vlastně si neuvědomují, že bojujeme i za ně s touto nespravedlností, která někdy kazí tento krásný sport. Otázka je, proč jim to vadí?

V posledním čtvrtém zápase jsme sehráli asi nejdramatičtější zápas, ve kterém se několikrát přelévalo vedení ze strany na stranu. V rozhodující fázi zápasu jsme však udělali fatální dvě chyby při rozehrávce a Míra Jurka fantastickým obranným zákrokem překazil poslední střeleckou příležitost našeho pivota Honzy Užeka. Zubří zaslouženě udrželo jednobrankové vedení a zvítězilo.

Co nás podle Vás čeká v posledním rozhodujícím zápase?

Série je tedy 2:2 a musím uznat, že v Zubří si vychovali velmi kvalitní ročník a jsem si jistý, že minimálně 3-4 hráči už brzo nakouknou do seniorské reprezentace. Jsou mladí, draví a hrají celkem bez stresu Jejich střední spojka Mořkovský spolu s Havranem patří mezi největší talenty u nás na pozici levé a střední spojky. Musím přiznat, že Mořkovský hraje fantasticky na jeho ještě dorostenecký věk. Doplňují je ale také dva velmi zkušení hráči, brankář Malina a křídelník Míra Jurka, který je vynikající hráč se zkušenostmi ze zahraničí a hlavně reprezentace. Často ho používám jako vzor, jak by mělo křídlo bránit. Zubří cítí krev a udělá na hřišti všechno, aby rozhodující zápas vyhrálo. Tak jak řekl trenér Miki Tonar, bude to i souboj taktik. Zubří se odhodlalo k taktické variantě, kterou nám odstavilo dva nejproduktivnější hráče Soláka a Patzla a v posledním zápase dokonce k obraně 3:3, což nám trochu brzdilo součinnost našeho celkového útoku. Věřím však, že si znovu vypracujeme střelecké šance jako jsme dokázali v předchozích zápasech a že naše střelecká úspěšnost bude lepší než v posledním čtvrtém zápase.

Jsem si vědom ohromného tlaku na náš tým, ale to je play off a kdo se s ním nevyrovná, nemůže postoupit. Přeji oběma týmům a všem fanouškům krásný, férový zápas. Ať vyhraje ten lepší….

https://hcb-karvina.cz/foto/2021_Zubri-HCB-Karvina-4.-ctvrtfinale/IMG_5282.JPG